Friday, April 15, 2011

penyakit yg daku hadapi...

hai kowg..... tetbe ai nie aku ase nk share info ag,, tp kali nie tntg pnyakit aku... hhuurrrmmm.... :(   alahai~ sdh pulak ko nie... huhu.. mst la... aku ingt ag dlu mse nga bja bio ad la bjo sal pnyakit nie.. tetbe je aku nges... alahai,... cm ne nk jd doktor nie wey... jd doktor?? errrkkkk.. bratnye.... hehe...
byk pulak aku ckp.. da2.. haish~ mst nk taw kn sakit ap... ANAEMIA~

ha... kowg taw x pe tu?? ala... ckp je tataw... mse aku form 4,, aku sllu je pening2 pale.. nk pitam la... ble wat aktvt lasak je jantung aku cm nk ggur... nk kate ad sempot xd la pulak.. pas tu stu ai tu aku dmam... aku nie taley dmm,, ble aku dmm suhu bdn aku naik mendadak... mse kat klnk tu doktor tetbe je ckp nk amik darah aku... aku da cuak da... aku tny la.... npe doc??  xd ape... t ble reslt da kuo sy gtaw ae.. alahai doc nie.. suspen pulak... 3 mngu tngu beb.. pas tu aku dtg la alik... mse tu aku nga dmm ag.. mak ai.. lme kn.. tu la... aku susa nk skit tp law da skit mcm2 sakit ad... tetbe doc tu pngl... sy nk amik darah awk ag ye.. mak ai~ bpe byk nie...

aku redha je la... pas tu msok la dlm bilik tu.. doc ckp aku nie maybe ad sakit anaemia.. ha? cm penah dga je an... xpe2.. aku diam je dlu... doc tu bebel la.... tetbe je aku nges...
mne x nye.. dye ckp owg yg kne pnyakit nie akn lmbt pickup sket,, sllu pnt n puct.. taley wat aktvt lasak...tp yg mslh nye t mse bersalin... bhye... law x ckup darah mungkin~~ haish doc nie.. mlemahkn semgt aku je... xpe2.. alik ostel je... aku twos tdo mls da nk pk.. sbb t 3 mngu kmdian kne dtg alik...

pd tarikh yg dttapkn aku pon dtgla ag kn.. doc ckp aku ngidap anaemia major~  dan ad taleasemia... alamak aiii~ byk nye.. smuanye yg berkaitan gn darah.. hhuurrmmmmm,,,.. ptot la slme nie aku ble kne pns je ase nk pitam.. x pns pon nk pitam,,, haish~ pastu aku taley lapo.. law lapo t aku muntah... n pening pale cm nk pech otak aku nie.. cm jimmy neutron~

haish~ bebel lak aku... nie aku nk share sal pnyakit nie...
ANAEMIA~Ia adalah suatu keadaan dimana sel darah merah yang matang yang membawa oksigen ke seluruh tisu badan berkurangan. Fungsi ini dijalankan oleh protein yang dinamakan haemoglobin. Anaemia biasanya bermaksud haemoglobin yang tidak mencukupi. Paras Haemoglobin yang normal adalah diantara 11.5 hingga 16.5g/dL untuk perempuan dan 12.5 hingga 18.5g/dL untuk lelaki.



  1. Pembentukan sel darah merah yang tidak mencukupi dari tulang sum-sum.
Ini mungkin disebabkan oleh :
    • Kekurangan faktor penting seperti zat besi,, vitamin B12, folate dan erythropoietin.
      • Pembesaran yang mendadak bagi remaja, menyebabkan penambahan keperluan zat besi dimana ianya melebihi paras penyerapan zat besi.
      • Kitaran haid bagi wanita dengan kehilangan anggaran 30mg zat besi setiap bulan menyebabkan kekurangan zat besi.
    • Faktor Toksik : Penyakit Inflamasi, kegagalan hati dan ginjal, ubatan.
    • Kekurangan hormon : Paras hormon tiroid rendah.
    • Serangan tulang sum-sum : kanser darah, penyakit tulang sum-sum.
    • Gangguan pembentukan sel darah merah: keadaan seperti Talasemia.

Tanda-tanda dan gejala
Ramai remaja menghidapi Anaemia dan tidak mengetahui sebabnya.
Gejala-gejala termasuk:
  • Keletihan setiap masa
  • Pening
  • Sesak nafas apabila melakukan atktiviti fizikal
  • Kulit pucat
  • Kadar denyutan jantung yang cepat
  • Kurang daya ingatan
  • Kurang berat badan
yg kurg berat bdn tu kn,, hehe,., aku pelik sket.. sbb aku nie bkn la keding... berisi la jgak.. sbb tu ckgu aku pon xcye ble aku tnjuk kn kat dye surt2 aku...


Jadual 1: Kandungan Iron didalam makanan
Makanan
Saiz Hidangan
Zat Besi (mg)
Hati, Ayam
2 keping,105g
12.8
Peha ayam
1 ketul kecil,125g
1.0
Daging lembu tanpa lemak
1 keping,268g
5.9
Hati, Lembu
1 keping,283g
11.1
Tuna
1 ketul,73g
1.1
Kerang
10 Biji,86g
2.0
paru
½ Cawan,2g
7.7
Oats di proses
½ cawan
1.8
Tauhu
1 keping,107g
3.4
Kacang
1 cawan,154g
4.5
Bayam
1 cawan dicincang,64g
2.4
Kismis
39g, ¼ cawan
1.4
Roti
1 keping,25g
0.8
Nasi
128g
0.3




nie la senarai mknan yg aku kne makn.. almak ai~ yg bab mkn hati tu xpenah aku wat.. eeeyyyeeekkk ! x sdp la...

2 comments:

  1. awk,,hati2 ea,,jgn lasak sgt ea,,isaula,,emm

    ReplyDelete
  2. la... sy ok la.. xd ape pon....
    jgn isau k..:)

    ReplyDelete